Tradiční uniforma profesionálního kuchaře sestávající z klobouku, bílého rondonu a kalhot má bohatou historii. Vedle historie však uniforma plní i určitý účel, a to chránit kuchaře při vaření. V následujících řádcích vám prozradíme více informací a taktéž praktické tipy, na co se zaměřit.
Pokud plánujete zakoupit nové kuchařské oblečení, potom potřebujete vysoký plisovaný klobouk, rondon s krátkým či dlouhým rukávem a volné kalhoty, které bývají zpravidla bílé, nebo černé.
Pohled do historie
Počátky kuchařské uniformy sahají do poloviny 19. století, kdy ji známý francouzský kuchař Marie-Antoine Carême použil jako způsob ocenění práce profesionálních kuchařů. Klobouk se již běžně používal, ale tento kuchař zavedl další prvky včetně bílé barvy.
Do západních zemí pak uniformu přinesl francouzský šéfkuchař Georges Auguste Escoffier během svého působení ve vyhlášených londýnských restauracích v hotelech Savoy a Carlton. A její obliba se brzy rozšířila po celém světě.
Čepice šéfkuchaře
Bílá čepice je nejvíce rozpoznatelnou součástí šéfkuchaře. Když se řekne slovo kuchař, často se vám jako první vybaví vysoký, kulatý a naškrobený klobouk se záhyby. Z historického hlediska označuje postavení šéfkuchaře v kuchyni. Nicméně má i funkční účel, neboť zabraňuje padání vlasů do připravovaných pokrmů.
Rondon
Dalším prvkem je kuchařský rondon, který má taktéž celou řadu důležitých vlastností. Vyrábí se z bavlny, jež zajišťuje prodyšnost a izoluje kuchaře od tepla a případných stříkajících horkých tekutin. Rukávy mohou být krátké i dlouhé, přičemž delší chrání ruce před popáleninami a pořezáním.
Kalhoty
Kalhoty pro kuchaře jsou volného střihu, aby usnadňovaly pohyb a chránily před horkými tekutinami.
Tak neváhejte a investujte do kvalitní kuchařské uniformy.