Každý druh alkoholu by měl být podáván v jiné sklenici. Proto každá restaurace, vinárna, hospoda, noční klub a další podniky nabízející lehčí soft drinky a silnější alkoholické nápoje musí být vybaveny vhodnými sadami různých typů sklenic. Obsluha by měla vědět, jakou sklenici zvolit pro konkrétní nápoj. V elegantní restauraci nebo vinárně se nemůže stát žádná chyba. Jakými skleničkami by tedy měla být provozovna vybavena, aby se alkoholické nápoje podávaly ve správné sklenici?
Skleničky na víno
Alkoholickým nápojem, který se po pivu objednává nejčastěji, je víno. Čím by měly vynikat sklenice na víno? Záleží na jeho druhu. Bez ohledu na to, zda se jedná o bílé, růžové nebo červené víno, je třeba si zapamatovat jedno velmi důležité pravidlo – víno se podává pouze v čiré sklenici. Díky tomu je vidět jeho barva, odstín a míra čirosti. Sklenice na bílé víno by měly mít štíhlou úzkou číši, která však nesmí být příliš masivní. Jemné aroma bílého vína pak v ní vydrží déle a uvolňuje se pomaleji. Sklenice na červené víno se mírně liší tvarem. Bývají o něco vyšší a mají větší číši ve tvaru tulipánu, tento tvar podporuje provzdušnění nápoje. Při výběru sklenice na červené víno se můžete řídit i osvědčeným pravidlem, že čím starší víno, tím větší by měla být číše. Růžové víno se stejně jako červené víno může vyznačovat lehčím nebo silnějším buketem vůní. Na lehčí víno se nejlépe hodí sklenice s o něco menší kapacitou, než jsou ty na bílé víno, s mírně se rozšiřující číší. O něco těžší růžová vína lze podávat ve skleničkách připomínajících sklenice na červené víno – s číši ve tvaru tulipánu, která se směrem vzhůru zužuje. V každém ze tří případů by měla být stopka sklenice tak dlouhá, aby se dala pohodlně uchopit.
Stojí za to si připomenout, že víno by se mělo před ochutnávkou jemně provzdušnit, uvolnit aroma kroužením sklenice, takže by číše neměla být nikdy naplněna až po okraj. Optimální množství vína ve sklenici, bez ohledu na druh, je přibližně jedna třetina objemu.
Skleničky na koňak a whisky
Jaká by měla být sklenice na koňak? Tento typ nápojové sklenice je velmi charakteristický. Má baňatý tvar, číše směrem nahoru se zužuje, je osázena na krátké, obvykle dosti masivní nožce, díky tomu sklenice dobře padne do dlaně. Koňak se pak jemně zahřeje a uvolní nezaměnitelné a jedinečné aroma. Sklenici na koňak lze použít i na brandy.
Whisky se podává bez ledu nebo s ledem (v americké verzi). Sklenice na whisky může připomínat sklenici na koňak nebo brandy s tím rozdílem, že její číše je méně baculatá a o něco vyšší, nožička je také o něco delší. Sklenice tohoto typu se však obvykle používají pouze k degustaci. Nejoblíbenější sklenici na servírování whisky je krátká a široká whiskovka se silným dnem typu old fashioned.
Skleničky na grappu a sherry
Skleničky na grappu vynikají charakteristickým, snadno rozpoznatelným tvarem připomínajícím tulipán. Spodní část nepříliš velké číše je baňatá a její horní část je silně zúžená. K držení sklenice slouží dlouhá štíhlá stopka s nepříliš masivní základnou. Tento tvar usnadňuje provzdušňování a uvolnění celého buketu vůní grappy.
Sklenice na grappu se používají také k servírování likérů. Čím je výjimečná sklenice na sherry? Obvykle je spíše štíhlá a její číše je osázena na delší nožce, za kterou se sklenička drží. Zpravidla má menší objem a naplňuje se zhruba do poloviny. Někdy se sherry podává také v malé skleničce typu Copita s poměrně velkou, jemně se zužující číši.
Sklenice na koktejly
Sklenice na koktejly a drinky se dodávají v různých tvarech a odlišují se také objemem. Každá z nich je určena pro jiné nápoje. Nejznámější a snadno rozpoznatelnou koktejlovou sklenici je ta, ve které se podává Martini. Sklenice na Martini se vyznačují dlouhou, štíhlou nožičkou a širokým, kuželovitým nebo půlkulatým kalichem. Jeho tvar přispívá k provzdušnění a uvolnění všech vůní nápoje. Dalším velmi oblíbeným koktejlem je Margarita. Sklenice na tento drink připomíná obrácené sombrero osázené na dlouhé, nepříliš masivní nožičce. Na žebříčku oblíbenosti se stále drží drink Mohito na bázi bílého rumu s přídavkem perlivé vody, drceného ledu, cukru, limetky a máty. Nejčastěji se podává ve vysoké sklenici válcovitého tvaru s pevným dnem. Neméně často zákazníci objednávají drink Piña Colada na bázi bílého rumu, kokosového mléka a ananasové šťávy. Obvykle se podává v typických koktejlových sklenicích na krátké stopce se širokým dnem, její kalich se postupně zužuje a následně opět rozšiřuje.